نحوه مصرف کود npk جزو اطلاعات پایه برای رسیدن به نتیجه مطلوب می باشد. npk به دلیل داشتن بخشی از عناصر ماکرو بسیار در عملکرد درختان و گیاهان تاثیر گذار بوده است. نحوه استفاده از کود npk در بازدهی و عملکرد بالایی آن موثر است. پس لازم است قبل از مصرف اطلاعاتی را در خصوص مصرف آن داشته باشیم. کود npk معمولا به صورت گرانوله و یا پودری می باشد. در برخی از موارد نیز مایع تولید می شود.نحوه مصرف npk های پودری و یا گرانولی به صورت چالکود و یا حل شدن در آب می باشد.
کود npk باکیفیت:
شاید این سوال برای شما نیز پیش بیاید که کدام نوع از کودهای npk کیفیت بهتری دارند. برای کودهای چه مایع و چه پودری یا گرانوله چند ویژگی لازم است که ما آن را با کیفیت بدانیم این ویژگی بیشتر از لحاظ ساختاری است و فعلا کاری به عناصر آن نداریم ممکن است یک کود تک عنصری باشد مانند آهن و یا مانند کود ماکرو یا کود کامل چند عنصر را در ترکیب داشته باشد. فرقی نمی کند این ویژگی ها عبارتند از:
- عناصر آن سولفات شده و یا اکسید شده باشند تا به راحتی جذب شوند. در غیر این صورت برای جذب توسط ریشه مشکل خواهیم داشت.
- توازن در میزان درصد های آن مشخص و بر اساس ppm باشد. اینکه هر چقدر درصد بیشتر بهتر کاملا اشتباه است.
- کودهای پودری بهتر است که قابلیت حل شدن به صورت کامل در آب را داشته باشند. و ته نشین نشود تا بتوان در سیستم آبیاری و محلول پاشی از آنها نیز استفاده کرد.
- بهتر از به صورت ارگانیک باشد یعنی به محیط زیست و خاک و کودهای زیستی آسیب وارد نکنند.
این سه ویژگی مهم برای کودهای کشاورزی را در نظر بگیرید.
نحوه مصرف کود npk:
قبل از مصرف هر نوع کودی کشاورزان عزیز حتما آنالیز خاک را داشته باشند زیرا باعث خواهد شد که در مصرف کود هوشمندانه و بهینه عمل کنیم. مثلا شاید عناصر نیتروژن و فسفر و پتاسیم در خاک شما به اندازه کافی موجود باشد و نیازی به مصرف آن نیست.و اگر درختان شما باردهی خوبی ندارد مشکل در عدم جذب می باشد که باید آن را رفع کنیم. به هر حال نحوه مصرف کود npk پودری به سه دسته تقسیم بندی می شود.
محصولات زراعی: برای محصولات زراعی به روش آبیاری ۱۰ الی ۱۵ کیلو در هر هکتار و برای محلول پاشی ۳ الی ۵ کیلو در هزار لیتر آب در هر هکتار توصیه می شود.
محصولات باغی: برای محصولات باغی و درختان ۱۵ الی ۲۵ کیلو در هکتار به روش آبیاری و برای چال کود ۱۵۰ الی ۳۰۰ گرم با توجه به سن درخت مصرف شود. برای محلول پاشی ۲ الی ۳ کیلو در هزار لیتر در هر هکتار می باشد.
محصولات گلخانه ای و صیفی جات: برای محلول پاشی ۲ الی ۳ لیتر در هزار لیتر جهت محلول پاشی توصیه می شود و برای آبیاری ۰٫۵ تا ۱٫۵ کیلو در هر ۱۰۰۰ متر مربع توصیه می شود.
زمان مصرف برای هر محصولی متفاوت می باشد که باید زیر نظر کارشناس کشاورزی تعیین شود اما به صورت کلی بهترین زمان مصرف قبل از گل دهی یعنی در اواخر زمستان و در زمان تشکیل میوه می باشد و قبل از برداشت محصول که تاثیر گذار است.