افزایش باردهی خیار و یا درشتی آن بیشتر متاثر از مصرف ۴ عنصر بور،روی،کلسیم و پتاسیم می باشد.که باید حتما در برنامه غذایی قرار گیرد.البته افزایش باردهی خیار و کیفیت آن فقط در مصرف این عناصر نیست.اما مرحله اول تامین عناصر مورد نیاز برای بوته خیار می باشد.زیرا بسیاری از کشاورزان با وجود مصرف این عناصر تاثیرات دلخواه آنها صورت نگرفته است و به نظر می رسد که مشکل و یا مانعی برای آن وجود دارد.حالا سوال این است که مشکل کجاست؟در اینجا قصد داریم به یکی از رایج ترین موانع موثر در عدم باردهی خیار بپردازیم که در صورت بر طرف نمودن آن و تغذیه مناسب شاهد برداشت محصول با کیفیت خواهیم بود.در آخر نیز طریقه مصرف و تامین این عناصر مورد نیاز را بیان خواهیم کرد.لطفا این مقاله را تا اخر مطالعه نمایید زیرا در میان آن به نکات مهمی در خصوص افزایش باردهی اشاره شده است.
علت عدم باردهی و ریزش گل در بوته خیار چیست؟
در خصوص عدم باردهی بوته خیار دو حالت وجود دارد یا اینکه ما شاهد ریزش گل و یا زرد شدن خیار هستیم.و باردهی بسیار کمی داریم و یا انکه بوته ما بار می دهد اما خیار های ما ریز و تعداد آنها کم می باشد.تحقیقات نشان می دهد که این نوع مشکل به دو عامل مربوط می شود اولین علت آن عدم تغذیه مناسب است.منظور از تغذیه مناسب عناصر غذایی که باعث تبدیل بیشتر گل بوته های ما به میوه خواهد شد و یا از ریزش گلهای ما جلوگیری می کنند و یا برای درشت شدن خیار موثر است.
بسیار از کشاورزان اولین کودی که برای افزایش باردهی خیار اقدام به مصرف آن می کنند کود دامی و یا مرغی است.و یا اقدام به مصرف کود اوره خواهند کرد.کودهای دامی برای تقویت خاک خوب هستند و در جایی خود باید مصرف شوند اما برای افزایش باردهی خیار و رفع مشکلاتی که در بالا اشاره کردیم هیچ کاربردی ندارند.زیرا بوته ما برای افزایش باردهی به عناصر دیگری وابسته است.کودهای دامی بیشتر بستر را برای رشد و عملکرد عناصر غذایی در داخل خاک آماده می کنند.پس ابتدا انتخاب صحیح کود مناسب برای افزایش باردهی می باشد.
علت دومی که عدم باردهی خیار و مشکلات بالا را ممکن است به وجود اورد این است که ما عناصر لازم مانند بور،روی،کلسیم،پتاسیم را مصرف نموده ایم اما باز هم نتیجه خاصی را مشاهده نمیکنیم.با فرض آنکه کیفیت کودهای شما نیز خوب باشد این امکان وجود دارد که عناصر گفته شده به خوبی جذب نشوند و ریشه نتواند آنها را دریافت کند.این مشکل عدم جذب که در بسیاری از مزراع و باغات نیز مشاهده می شود به دلیل آهک بالا و یا همان PH در خاک های ما می باشد.این مورد را شاید برخی از دوستان به ان توجه نمی کنند و اقدام به مصرف کودها و عناصر بیشتر می کنند که در نهایت موجب افزایش هزینه ها خواهد شد و یا گیاه در اثر مصرف بیش از حد مسوم می شود.
برای کاهش ph و یا آهک خاک بهترین گزینه استفاده از گوگرد مایع آلی برای خیار می باشد.دیده شده که برخی برای کاهش اهک استفاده از اسید سولفوریک را پیشنهاد می دهند در حالی که استفاده از اسید سولفوریک یک اشتباه بزرگ برای کاهش آهک خاک است که باعث از بین رفتن باکتری ها و میکرو ارگانیسم خاک خواهد شد.اینکه برخی از دوستان گفته می شود گوگرد و اسید سولفوریک یکی هستند و تفاوتی ندارد کاملا اشتباه است اولا گوگرد یک عنصر غذایی است و برای تقویت بوته خیار و افزایش عملکرد آن بسیار مفید است.اما اسید سولفوریک هیچ تاثیر مثبتی ندارد و اگر بر روی دست شما ریخته شود سوختگی شدید و بسیار بدی را ایجاد خواهد کرد و مشخص است که اگر در خاک قرار گیرد با باکتر های مفید خاک چه خواهد کرد.در حالی که شما می توانید پوست دست خود را با گوگرد بشورید.
بنابراین دو اقدامی که باید برای افزایش باردهی خیار انجام دهیم اولا کود مناسبی که باعث افزایش باردهی بوته ما می شود را انتخاب و مصرف کنیم و دوم حتما اصلاح خاک را انجام دهیم.و در صورت کم بودن ماده آلی در خاک نیز می توان از اسید هیومیک نیز استفاده کرد.
افزایش باردهی خیار:
همان گونه که در بالا نیز اشاره شد استفاده از عناصر غذایی مانند کلسیم و بور،روی،پتاسیم در افزایش باردهی خیار و درشت شدن و افایش تناژ به ما بسیار کمک خواهد کرد.حتما اصلاح خاک را که در بالا به آن اشاره کردیم در نظر داشته باشید.تا اینجا متوجه شدیم که ما به چه عناصری نیاز داریم و در اینجا طریقه مصرف آنها و نحوه تامین این عناصر را بیان خواهیم کرد.سعی نمایید که قبل از گل دهی خیار حتما یک نوبت این عناصر مصرف شود.این سه عنصر کلسیم و بور و روی در کاهش ریزش گل و تبدیل گل ها به میوه و افزایش کیفیت محصول و نیز افزایش گل دهی به ما کمک خواهد کرد.
- نیترات کلسیم:این کود شامل کلسیم و نیتروژن می باشد.کلسیم باعث افزایش تقسیم سلولی در خیار می شود.ما برای آنکه خیار باکیفیت و درشتی داشته باشیم ابتدا باید تقسیم سلولی را بهبود ببخشیم.
- سولفات روی و اسید بوریک:برای تامین روی از سولفات روی و برای تامین بور میتوانیم از اسید بوریک و یا بور اتانول آمین استفاده کرد.کود فروتست نیز منبع خوبی برای تامین (روی و بور و نیتروژن) است.
- پتاسیم:پس از آنکه ما تقسیم سلولی را انجام دادیم.برای افزایش کیفیت و درشت شدن محصول باید از پتاسیم استفاده کنیم.
توجه داشته باشید که نیترات کلسیم و کود فروتست دارای مقادیری نیتروژن در ترکیب خود هستند و استفاده مجزا از کودهای اوره و یا کود سفید که دارای نیتروژن هستند حتما در صورت نیاز انجام شود.زیرا در صورت مصرف بیش از حد ممکن است باعث تجمع نیترات در گیاه و خاک گردد.
طریقه مصرف :
بهترین روش طریقه مصرف این عناصر ابتدا به صورت آبیاری و جذب از طریق ریشه خواهد بود که بیشترین عملکرد را به ما خواهد داد و بعدا در صورت نیاز برای تکمیل کاری می توان آنها را محلول پاشی نیز کرد.نیترات کلسیم را با دو عنصر دیگر یعنی روی و برو ترکیب نکنید و به صورت جداگانه مصرف نمایید.فاصله زمانی بین عناصر یک هفته باشد و طی ۳ هفته این عناصر را استفاده نمایید.اگر بوته شما ضعیف است و عملکرد خوبی ندارد میتوان از گوگرد مایع آلی کمک گرفت و برای افزایش عملکرد عناصر و حاصل خیزی خاک کود هیومیک اسید استفاده نمایید.میزان مصرف این عناصر با توجه به درصد آنها مشخص می شود که دستور مصرف را حتما مطالعه نمایید.
همچنین سعی نمایید کودها را از واسط زمان آبیاری به بعد مصرف نمایید که آبشوی نشود و در اطراف ریشه ماندگاری بیشتری داشته باشد.سعی نمایید همیشه عناصر غذایی درون خاک را در حد متعادل نگهداری کنید مثلا اگر میزان کلسیم درون خاک بیش از حد بالا باشد مانع جذب پتاسیم خواهد شد و اثر آن را خنثی می کند.در آخر توصیه همیشگی ما اینکه اگر بخواهیم یک راهکار اساسی و حرفه ای برای مدیریت بهتر عناصر غذایی و کاهش هزینه ها داشته باشیم این است که حتما قبل از کاشت اقدام به انجام آزمایش خاک نمایید.تا دید بهتری در خصوص مصرف مواد غذایی مورد نیاز داشته باشید.