بهترین کود بعد برداشت محصول کدام است؟در این مقاله میخواهم که ابتدا در مورد اهمیت و ضرورت کوددهی بعد برداشت محصول برای درختان مواردی را بیان کنیم.قطعا یکی از زمان های مهم در کود دهی باغات زمان بعد برداشت محصول می باشد که بسیاری از کشاورزان نسبت به ان بی اهمیت هستند و فکر می کنند که این کار هزینه اضافی خواهد بود.اینکه برخی از درختان دچار سال آوری می شوند( یعنی یک سال بار خوبی دارند و یک سال کاهش باردهی دارند) یکی از موارد آن می تواند همین رها کردن درختان و عدم تغذیه پس از برداشت محصول باشد.به عقیده ۹۰% کارشناس خبره تغذیه در کشاورزی درخت پس از برداشت محصول نیاز به تغذیه دارد که حتما باید انجام شود.اما بهترین کود بعد برداشت چه نوع کودی است و به چه ورت باید آن را مصرف کنیم؟پاسخ به این سوال را در ادامه بیان خواهیم کرد.
چرا کود دهی بعد برداشت محصول مهم است؟
درخت پس از به ثمر رسیدن محصول بسیار ضعیف و اسیب پذیر می شود.زیرا تمام انرژی درخت از ابتدای فصل صرف به ثمر رساندن میوه خود شده و دیگر رمقی برای آن نمانده است و اگر بخواهیم بهتر بگویم اینکه درخت توان و قدرت خود را از دست داده و برای تجدید قوا نیاز به تغذیه مناسب دارد.شاید بگویید که درخت که دیگر محصولی ندارد و نیازی نیست که ما آن را تقویت کنیم و یا اینکه از الان تا زمستان درخت استراحت می کند و خودش قوای و توان خود را بازسازی خواهد کرد.و با این فکر درخت را رها می کنند و دیگر رسیدگی انجام نمی دهند.
در پاسخ به این سوال بیاد بگویم این فکر کاملا اشتباه است.زیرا تحقیقات نشان داده است که پایه و اساس کیفیت محصول سال اینده شما و افزایش باردهی دقیقا به تغذیه و رسیدگی شما بعد از برداشت محصول مربوط می شود که عدم رسیدگی برخی از موارد زیر را در پی خواهد داشت.
- حمله افات و افزایش آسیب به درختان:یکی از شایع ترین موارد که بعد برداشت محصول در باغات مشاهده می شود طغیان آفت و بیماری در اوخر فصل می باشد و ان هم به دلیل این است که درخت ضعیف شده و درختان ضعیف برای آفات بهترین گزینه می باشند نیز و عدم رسیدگی فرصت مناسبی برای تخم ریزی و افزایش فعالیت افات خواهد بود.که منجر به ضعیف شدن درخت و کاهش شیرابه میگردد که درخت ضعیف در زمستان و اواخر زمستان دیگر قدرت چندانی برای باروری سال جدید نخواهد داشت.
- کاهش باردهی سال اینده:درست است که ما دیگر محصولی نداریم اما تغذیه مناسب برای درختان بعد از برداشت باعث افزایش پوند و رخ جدید برای درختان خواهد شد که به افزایش باردهی سال اینده کمک خواهد کرد.کوددهی که در طول فصل شما انجام می دهید عملا همه آن برای رشد محصول مصرف می شود و بعد برداشت فرصت مناسبی هست که خود درخت را نیز به خوبی تقویت کنیم که هم باعث افزایش باردهی سال اینده و هم زمستان گذری بهتر خواهد شد.
یکی از مواردی که مخصوصا در نهال های باعث کاهش سرما زدگی و افزایش مقاومت درخت در برابر تنش های اوایل بهار خواهد شد تغذیه مناسب در اواخر فصل و یا بعد از برداشت محصول می باشد. لازم است که شما بدایند بر خلاف تصور ریشه درختان در زمستان فعال هستند اما فعالیت آنها بسیار بسیار کم است و برای گذران بهتر زمستان نیاز به موارد غذایی دارد که ما قبل از زمستان و سرد شدن خاک باید آن را در اختیار درختان قرار دهیم.
بهترین کود بعد برداشت محصول:
قبل از اینکه بخواهیم بهترین کود بعد برداشت محصول را معرفی کنیم یکی از اقداماتی که باید در بعد از برداشت محصول انجام دهیم این است که ابتدا اگر درختان ما دارای افات هستند آنها را حتما سم پاشی نماییم دوستان عزیز این موضوع را جدی بگیرد و درخت را به حال خود رها نکنید عدم توجه به این موضوع باعث افزایش خسارت در سال بعد و کاهش باردهی و احتما سرما زدگی درختان در زمستان را در بر خواهد داشت اگر تراکم کم می باشد می توان از گوکرد نیز به صورت محلول پاشی نیز استفاده کرد زیرا این افات باعث خسارات زیادی در سال اینده خواهند شد.برخی از این افت در اواخر شریور و پاییز بر وری درختان تخم ریزی می کنند و سال اینده شما با آفات مواجه خواهید شد.پس ابتدا پاک سازی درختان از آفات را مد نظر قرار دهید.
اگر بخواهیم بهترین کود بعد برداشت محصول را معرفی کنیم عبارتند از:
- فروت ست که بعد از برداشت محصول حتما به صورت محلول پاشی مصرف شود که باعث تقویت جوانه خواهد شد.میزان آن ۱ الی ۳ در ۱۰۰۰ هست که با صابون محلول پاشی اگر مصرف بشه جذب بهتری خواهد داشت.
- نیترات کلسیم به صورت ابیاری در اواخر شهریور تا اواسط مهر استفاده شود.مصرف کلسیم در این زمان برای ما بسیار بسیار مهم است زیرا یکی از بهترین زمان های جذب آن در این زمان است که اگر این زمان از دست برود دیگر قابل جبران نخواهد شد.کمبود کلسیم باعث افزایش ریزش گل و کاهش سایز و کیفیت محصول خواهد شد.محلول پاشی کلسیم در طول فصل نمی تواند جبران کمبود آن را برای درخت انجام دهد و بهترین روش تامین آن از طریق آبیاری خواهد بود.میزان مصرف با توجه به سن درختان بین ۲۰ برای نهال تا ۵۰ کیلو برای درختان سن بالا در هکتار میتواند باشد.
- کود های ریز مغذی که شامل عناصری مانند آهن،روی و بور و منگنز به فرم سولفات در اب ابیاری مصرف شود.میزان مصرف ان با توجه به سن درختان بین ۲۰ تا ۵۰ کیلو در هکتار میتوانند باشد.
- گوگرد آلی اگر خاک شما دارای آهک بالا و یا ph بالا می باشد گوگرد را نیز مصرف نمایید.که میزان مصرف ان برای هر هکتار ۲۰ لیتر می باشد.
میزان مصرف این عناصر با توجه به دستور مصرف باید استفاده شود و به صورت کلی می باشد.اما چون محصولی نداریم میتوان کمی کمتر از میزان توصیه شده آنها را استفاده کرد.
برای نهال های یک ساله و درختان کم سن زیر ۵ سال اسید هیومیک در اواسط شهریور می تواند بسیار کمک کننده باشد.
ایا میدانید که:
پس از خران نمودن کاملا درختان یکی از عناصری که بسیار توصیه می شود برای کنترل بیماری قارچی محلول پاشی بردو فیکس است بردو فیکس یک قارچ کش مسی است که پس از خزان درختان و در اواخر بهمن ماه قبل از بیدار شدن درختان و بعد از هرس زمستانه که اواخر زمستان انجام می شود حتما باید استفاده شود.