افزایش باردهی و درشتی انگور دو موضوع متفاوت می باشد.برخی از مواقع خوشه شما پر بار است اما اندازه دانه کوچک و ریز هستند و برخی از موارد نیز مشاهده شده که خوشه ما دارای دانه های درشت است اما تراکم دانه های روی خوشه کم استو یا اصطلاحا گفته می شود که خوشه ها خلوت است و وزن چندانی ندارد.که برای حل این دو مشکل نیاز به مصرف دو گروه کود متفاوت می باشد.همانند روال قبل لازم است بگویم که بهترین راهنما برای مصرف کود و عناصر غذایی انجام آزمایش خاک در زمستان و پاییز است و یا انجام ازمایش برگ در طول فرایند رشد محصول است.در ادامه برای افزایش باردهی و درشتی انگور عناصر غذایی را معرفی خواهیم کرد.
دلیل عدم باردهی و ریز بودن انگور:
چرا با وجود استفاده از کودهای مناسب محصول خوبی برداشت نمی کنیم؟اگر با وجود مصرف عناصر غذایی مانند کلسیم و پتاسیم و آهن و فسفر هنوز هم باردهی محصول شما مناسب نیست دلیل آن را در جای دیگر باید جستجو کنید.درست است که عناصر غذایی باعث افزایش باردهی و درشتی انگور شما خواهند شد.اما به صرف مصرف کود نیست بلکه شرط دیگر آن میزان درصد جذب این عناصر توسط ریشه است.کوددهی و تغذیه فقط بخش از کار می باشد و می توان گفت که قسمت عمده آن مربوط به داخل خاک می باشد.اکثر خاک های مناطق کشور با مشکل عدم جذب عناصر غذایی و یا عدم آزاد سازی مناسب عناصر غذایی مواجه هستند و ان هم به دلیل آهک بالا و یا PH و شوری بالا می باشد.از طرفی نیز به دلیل شرایط اقلیمی و بارش های کم ماده آلی خاک کاهش یافته که باعث کاهش حاصل خیزی خاک نیز گردیده است.
زمانی که خاک شما دارای ph و شوری بالا می باشد استفاده از عناصر غذایی به تنهایی تاثر چندانی نخواهد داشت.توصیه می کنیم که برای کاهش pH حتما همراه از استفاده عناصر غذایی از گوگرد مایع آلی برای انگور استفاده کنید که تاثیرات بسیار خوبی را خواهد داشت و همچنین برای افزایش حاصل خیزی و تامین ماده آلی و کاهش شوری خاک می توانید از کود دامی و یا هیومیک اسید برای انگور نیز استفاده نمایید.
افزایش باردهی و درشتی انگور:
برای افزایش باردهی و درشتی انگور عناصری مانند پتاسیم و بور و کلسیم و مس بیشتر از عناصر دیگر تاثیر گذار خواهند بود.این به این معنی نیست که نیاز به آهن و فسفر نداریم.هر عنصر غذایی تاثیرات مختص به خود را دارد.مثلا آهن در انجام بهتر فتوسنتز و تقویت عملکرد انگور بسیار موثر است.و در صورت نیاز شما باید حتما استفاده کنید نمیتوان به جای آهن از کلسیم استفاده کرد توجه داشته باشید که این برنامه غذایی صرفا برای افزایش باردهی و درشتی انگور است.
قبل از اینکه به بررسی عناصر غذایی بپردازیم بسیار مهم است که زمان استفاده شما در چه مرحله ای از رشد است. قطعا زمانی که انگور شما در مرحله ترش و شیرین است و بخواهید تازه از این برنامه غذایی استفاده کنید میزان تاثیرات آن همانند مصرف آن در زمان تشکیل غوره ها نخواهد بود.شاید یک باغی دارای انگور های خوبی باشد و شما متوجه شوید که از فلان عنصر استفاده میکند و شما هم تمایل به استفاده آن را داشته باشید و بعد از مصرف متوجه می شوید که تغییرات خاصی برای شما نداشته است غافل از اینکه اولین مرحله استفاده از آن کود در زمان تشکیل غوره و یا حتی قبل از غوره بوده که این نتایج حاصل شده است.نه در این زمان این موضوع را بیان کردم چون برای بسیاری از دوستان سوال بود که من هم همانند فلان کشاورز از این کودها استفاده کردم اما نتیجه ای نگرفتم.سوال این است که شما چه زمان استفاده کردید؟
و حالا به مبحث اصلی می پردازیم اولین عنصر پتاسیم است که باعث افزایش درشتی دانه های ما خواهد شد.اگر خوشه شما پر است اما دانه ها آن ریز هستند نیاز به مصرف پتاس می باشد.میزان مصرف آن ۱۰ الی ۱۰۰ کیلو در هکتار با توجه به سن و تعداد درختان شما خواهد بود.زمان مصرف از زمان تشکیل میوه تا مرحله برداشت است.
عنصر کلسیم باعث افزایش تقسیم سلولی دانه ها خواهد شد.از این رو قبل از اقدام برای درشتی انگور و افزایش کیفیت لازم است که حتما کلسیم را قبل مصرف شود تا حبه های دچار ترک خوردکی نشوند.زمان مصرف ان نیز از ابتدای تشکیل دانه تا زمان برداشت است
عنصر بور که باعث افزایش انتقال بهتر عناصر غذایی مانند کلسیم و پتاسیم در اوندها گیاه به سمت برگ و دانه خواهد شد.و نیز از ریزش دانه ها جلوگیری خواهد کرد.یکی از دیگر تاثیرات ان تنظیم میزان آب لازم و هدایت آن به سمت دانه ها است.زمان استفاده از تشکیل میوه تا زمان برداشت است.
و عنصر مس که باعث افزایش فتوسنتز و کنترل بیماری ها قارچی و عملکرد بهتر درخت خواهد شد.
بهترین روش برای مصرف از طریق ابیاری و جذب ریشه است.دوستان توجه کنید که محلول پاشی بیشتر به عنوان یک روش تکمیلی است و نمیتوان جایگزین مناسبی برای روش ابیاری باشد.
یکی دیگر از عناصر که حتما باید قبل از گل دهی به صورت محلول پاشی و یا آبیاری استفاده شود فروتست است که جهت یاداوری لازم دیدم که برای شما بیان کنیم.فروتست باعث افزایش تبدیل گل به میوه در انگور خواهد شد برای اطلاع بیشتر در این مورد پیشنهاد می کنیم که مقاله بهترین زمان مصرف فروتست را مطالعه نمایید
جمع بندی:
با توجه به توضیحات بالا مشخص است که با یک عنصر غذایی مانند نیتروژن و یا استفاده از کود دامی که معمولا کشاورزان سنتی انجام میدهند نمی تواند به تنهایی موجب افزایش باردهی و درشتی انگور شود.مگر آنکه عناصر غذایی مانند پتاسیم و فسفر و کلسیم و…..در خاک شما موجود باشند و نیاز به مصرف مجدد نباشد.کودهای دامی لازم هستند اما کافی نیستند.پس برای جلوگیری از افزایش هزینه ها و اتلاف آن برای خرید کودهای تکراری لازم است که حتما آزمایش خاک را انجام دهید.کشاورزی یک سیستم است که باید از زمان بیدار شدن درخت تا زمان برداشت در هر مرحله کود مخصوص خود را مصرف کنیم اینکه شما در زمان تشکیل میوه اقدام به مصرف فقط اوره می کنید فقط باعث افزایش سطح برگ خواهد شد.