ترک خوردن انار چه به صورت سطحی و چه به صورت عمقی باعث خسارت و کاهش قیمت خرید آن در بازار خواهد شد.ترک خوردن معمولا در انتهای دوره رشد و نزدیک مرحله برداشت بیشتر نمایان می شود.به غیر از موارد معدودی که ناشی از بیماری می تواند باشد بیشتر به دلیل عوامل محیطی و یا برخی از اقداماتی است که انجام می دهیم.در اینجا با بررسی دلایل ترک خوردن انار می پردازیم و یک سری باید و نباید های آن را بررسی خواهیم کرد.
افزایش باردهی درخت انار:
ابتدا برای افزایش باردهی انار لازم است که بستر مناسب در خاک برای جذب و عملکرد بهتر فراهم شود.انار در خاک های که ph آنها بین ۵٫۵ الی ۷٫۵ است رشد بهتری دارد.البته در برخی از موارد بین ۷ الی ۷٫۵ بسیار ایده آل بیان شده است.بهتر است در زمستان یک هرس اصولی انجام دهیم.برای کود دهی برای نهال ها معمولا استفاده از کودهای متعادل مثل کود npk 20-20-20 و یا ۱۰-۱۰-۱۰ بهتر خواهد بود.یکی از موارد که باعث افزایش باردهی و تقویت درخت در سال آینده می شود.کود دهی پس از برداشت محصول و خزان درخت به روش چالکود می باشد.کودهای آلی بایوجمی با ارزش غذایی بالا بهترین جایگزین برای کودهای دامی می باشد.
دلیل ترک خوردن پوست انار:
ترک خوردن انار می تواند سطحی و یا عمقی رخ دهد به غیر از موارد محدودی مثل بیماری بیشتر به دلیل اقدامات ما می باشد.ترک خوردن انار نه تنها باعث کاهش و خسارت محصول می شود بلکه باعث نفوذ آفت و بیماری به داخل محصول و گسترش آن به قسمتهای دیگر درخت نیز خواهد شد.پس حتما در صورت مشاهده ترک خوردگی عمیق محصول را از درخت جدا کنید.ترک خوردگی به چند عامل بستگی دارد برخی از آنها که بیشترین تاثیر را دارند عبارتند از:
- اولین عامل انجام آبیاری سنگین و نامنظم در اواخر دوره و نزدیک به زمان برداشت محصول می باشد.بخش زیادی از وزن انار را آب تشکیل می دهد و داشتن انار های پر آب نیز باعث افزایش نتاژ و کیفیت خواهد شد.به این دلیل برخی از کشاورزان اقدام به انجام آبیاری سنگین در نزدیک فصل برداشت می نمایند.به این ترتیب آب زیاد در داخل میوه ذخیره شده و از داخل به بیرون فشار می اورد که در صورت خشکی و نازک بودن پوسته انار ترک خوردگی رخ خواهد داد.
- انار یک میوه مقاوم به کم آبی می باشد و بیشتر در مناطق خشک عمل می آید. ایجاد رطوبت و نم بر روی پوست میوه مثلا بارندگی های بی موقع پس از یک دوره خشکی هوا در اواخر دوره رشد باعث جذب مازاد آب از طریق پوست خواهد شد که این تورم انار را در پی خواهد داشت و باعث ایجاد ترک خوردن انار به صورت سطحی یا عمقی خواهد شد.
- کاهش برخی از عناصر غذایی که باعث عدم تعادل بین رشد انار و اندازه آن خواهد شد.
ترک خودرن انار فقط مربوط به شرایط قبل برداشت نمی شود. پس از برداشت محصول نیز به دلیل عدم شرایط نامناسب انبارش باعث ترک خوردگی پوست انار خواهد شد.
پیش گیری از تر ک خوردن انار:
- استفاده از مواد غذایی مانند کلسیم و بور،پتاسیم استحکام پوست میوه را افزایش می دهد.
- آبیاری منظم و صحیح به طوری که دوره آبیاری نه دور باشه و نه خیلی نزدیک و حتی در اواخر دوره سعی کنیم زمان دوره را افزایش بدهیم.
- استفا%