ریزش گل و میوه در درحتان و گیاهان طبیعی می باشد.در برخی از موارد شاید با دیدن شگوفه بسیار بر درختان بسیار خوشحال می شویم اما ریزش گل ها می تواند دلسر کننده باشد.اما جای نگرانی نیست و نیازی به اقدام خاصی ندارد.مثلا گل های نر بعد از گرده افشانی می ریزند.و یا گل های ماده پس از انجام گرده افشانی شگوفه خود را رها کرده که اگر دقت کنید یک دانه کوچک را خواهید دید.و یا در برخی از موارد زمانی که درخت و گیاه به حداکثر میزان میوه ای که می تواند نگهداری کند برسد شکوفه های گرده افشانی نشده را رها می کند.به اصلاح بار اضافی خود را می ریزد.اما مشکل آنجاست که گل های ما قبل از رسیدن به دانه به دلایلی مختلفی می ریزند و موجب کاهش محصول ما خواهد شد.امروز این عوامل را بررسی خواهیم کرد.
عوامل ریزش گل و میوه:
همه ما کم و بیش با عوامل ریزش گل و میوه آشنا هستیم.اما برخی از این عوامل تحت کنترل ما نمی باشد مانند نوسانات دما در روز و شب و یا باران های شدید و ناگهانی که موجب ایجاد استری در درختان خواهد شد.اما برخی از عوامل به اقدامات ما بستگی دارد و هدف ما این است که با کنترل برخی از عوامل تحت کنترل میزان ریزش را کاهش دهیم.برخی از این عوامل را برای شما بازگو خواهیم کرد.
تغذیه اشتباه با عناصر غذایی:
درختان برای شگوفه دادن و تشکیل میوه انرژی زیادی را مصرف می کنند که برای تامین این انرژی نیاز به عناصر غذایی مانند نیتروژن،فسفر،پتاسیم،گوگرد و … خواهند داشت.در اینجا منظور ما کمبود عناصر غذایی نیست اتفاقا بر عکس می خواهیم در مورد مصرف بیش از حد عناصر غذایی صحبت کنیم که باعث بر هم زدن تعادل غذایی خاک شده و باعث ریزش گل و میوه خواهدشد.مثلا کودهای نیتروژن بالا درختان را تحریک می کنند که رشد رویشی و برگ های سبز خوبی داشته باشند اما نیتروژن بیش از حد می تواند از رشد گل جلوگیری کند و باعث ریزش آن شود.پس حتما توجه داشته باشید که هر عنصر غذایی به میزان مورد نیاز گیاه در خاک قرار گیرد.
برخی از کشاورزان بر اساس میزان کودی که سال قبل داده اند و باعث افزایش محصول شده امسال نیز همان را تکرار می کنند اما غافل از اینکه ممکن است امسال نیاز به مصرف کود با آن میزان درصد نیست و یا کود دیگری باید استفاده شود.بهترین کار برای مدیریت هزینه ها و کود انجام آزمایش خاک قبل از کود دهی می باشد.
عدم حاصل خیزی و آماده سازی خاک:
با وجود مصرف عناصر غذایی اما این احتمال وجود دارد که شما ریزش گل و میوه را تجربه نمایید.زیرا در صوتی که خاک شما حاصل خیز نباشد و بستر مناسب برای جذب عناصر مهیا نشده باشد عناصر غذایی یا اصلا و یا به خوبی جذب نخواهند شد.عواملی مانند شوری و آهک بالا(ph) که اجازه جذب عناصر غذایی را نمی دهند و یا عدم فعالیت میکرو ارگانسیم خاک که به دلیل استفاده از سموم شیمیایی ضعیف شده است.از این رو اصلاح خاک مقدم بر کوددهی می باشد.گوگرد آلی برای کاهش شوری و اصلاح خاک بسیار مفید است کما آنکه یک عنصر غذایی نیز محسوب می شودو برای افزایش فعالیت میکرو ارگانیسم خاک می توانید از اسید هیومیک استفاده نمایید.
توجه نمایید که تامین عناصر غذایی و اصلاح خاک باید قبل از شروع گل دهی درختان و گیاه باشد.که موجب ایجاد استرس در درخت نشود.
کمبود عناصر غذایی :
کمبود عناصر غذایی مانند کلسیم و بور و روی عامل اصلی ریزش گل و میوه می باشند پس حتما لازم است که شما این عناصر غذایی را در برنامه غذایی درختان خود قبل از شروع گل دهی قرار دهید.شما می توانید برای تامین این عناصر از سولفات کلسیم و اسید بوریک (بور) و نیترات روی استفاده نمایید.بهترین زمان مصرف کلسیم در جذب آن بسیار کمک کننده خواهد بود.حتما توجه نمایید این عناصر باید از طریق آب آبیاری مصرف شود و محلول پاشی در مراحل بعد و در صورت لزوم اقدام شود.
استفاده از کود فروت ست قبل از تورم جوانه های برای افزایش گرده افشانی می تواند بسیار کمک کننده باشد.برای این امر استفاده از حشرات مفیدی از باغ و مزرعه مانند زنبورهای عسل غافل نشوید.اگر در باغ زنبور عسل دارید استفاده از محلول ها را در صبح و زمانی زنبورها از کندو ها خارج می شوند محدود کنید.
آفات و بیماری قارچی:
یکی از این آفات تریپس می باشد که می تواند درون جوانه نفوذ کرده و از گلبرگ تغذیه نمایید.قطعا در این مرحله شما نمی توانید از سم استفاده کنید تماس سم با حشره بسیار سخت می باشد زیرا حشره داخل جوانه محصور شده است و ممکن است اوضاع را خراب تر کند.برای این استفاده از بردو در پاییز و قبل جوانه زنی درختان در اواخر زمستان و رعایت بهداشت باغ و کنترل علف های هرز و ….. بسیار مهم است.
چند توصیه مهم و کاربردی:
یکی از عواملی که شاید به آن توجه نشده است کاهش استرس در گیاه می باشد.در زمان گلدهی و نزدیک به برداشت محصول از آبیاری زیاد و یا خشکی بیش از حد که موجب ایجاد استرس در درخت و گیاه خواهد شد اجتناب کنید همیشه رطوبت نسبی را تامین نمایید.زمان مصرف کود و عناصر غذایی را حتما مدیریت نمایید انجام کود دهی در زمان گل دهی و نزدیک برداشت این خود باعث افزایش استرس در گیاه خواهد شد.
با سلام با توجه به افتتاح داروخانه گیاهپزشکی ویا هماک خدمات مهندسی کشاورزی مستلزم همکاری و راهنمایی شما سروران مهندس می باشم .. ربانی
در حد توانم در خدمت کشاورزان عزیز هستیم